L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) acaba d'admetre la possibilitat de concentrar la jornada del jubilat parcial en un sol any, de manera que la totalitat de la jornada pendent fins a la jubilació total s'acumuli en un únic període ininterromput (normalment, immediatament posterior a l'inici de la jubilació parcial). Sempre aquesta acumulació ha de tenir el vistiplau de l’empresari.

Fins a la citada data, l’INSS venia admetent la concentració en períodes anuals però no ho permetia en períodes plurianuals.

Aquesta última pràctica la considerava com una anticipació encoberta de la jubilació total i, per tant, incorrecta, la qual cosa podia comportar importants responsabilitats.

No obstant això, l’INSS ha modificat el seu anterior criteri donada la jurisprudència del Tribunal Suprem en aquesta matèria.

Arran d'aquesta doctrina, i malgrat ser un supòsit “anòmal”, l'acumulació en un període plurianual es considera una pràctica correcta, per la qual cosa l’INSS l'acceptarà sempre que s'acreditin els requisits d'alta i cotització legalment previstos i, en particular, l'ingrés de les cotitzacions durant tot el període que intervé entre la jubilació parcial i la jubilació total.

L’INSS aplicarà aquest nou criteri a partir de la data de la consulta –10 d'octubre de 2017–, tant als procediments administratius pendents de resolució com en les reclamacions prèvies formulades contra les resolucions del INSS dictades amb base en el seu anterior criteri.

Sens dubte, l'acceptació d'aquesta possibilitat per part del INSS donarà major seguretat jurídica i flexibilitat, tant a les empreses com als treballadors, per accedir a la jubilació parcial.